Constipatia este unul dintre principalii factori care conduc la aparitia hemoroizilor. Insa cati dintre noi stiu ce este constipatia, ce duce la aparitia ei si cum poate fi prevenita sau evitata. In primele randuri vom face abstractie de hemoroizi in general si ne vom apleca atentia asupra constipatiei. Apoi, in final, vom deslusi si legatura dintre constipatie si hemoroizi.
Constipatia reprezinta evacuarea intarziata si insuficienta a continutului intestinal. Pacientul are, de obicei, scaune rare, la 2-4 zile distanta, in cantitate mica. Constipatia este, in general, o tulburare functionala (constipatia obisnuita), provocata fie de scaderea tonicitatii musculaturii intestinale (constipatia atona). Ea poate fi cauzata si de contractura acestei musculaturi (constipatie spastica). In primul rand, in cadrul unei investigatii de specialitate se va cerceta daca nu este vorba de un obstacol: stenoza intestianala, tumori.
Constipatia se suporta, de obicei, fara prea multa greutate, insa uneori apar tulburari provocate reflex sau prin resorbtia unor produce toxice din intestin. Acestea se pot materializa prin dureri de cap, indispozitie si lipsa de apetit.
Cum putem evita constipatia
Stabilirea unui program de activitate, cu alternarea judicioasa a orelor de lucru cu cele de repaus, contribuie la desfasurarea armonioasa a functiilor aparatului digestiv, inclusiv cea de evacuare. Respectarea orelor de masa, evitarea sedentarismului, practicarea in timpul liber a mersului si a exercitiilor de gimnastica sunt foarte utile pentru tonificarea musculaturii abdominale, atat de importanta pentru evacuarea in bune conditii a intestinului. Alimentatia trebuie sa fie variata, cuprinzand alimente de origine vegetala in proportie suficienta fata de cele de origine animala.
De la cea mai frageda varsta, copiii trebuie invatati sa dea ascultare chemarii naturale la scaun. Pentru refacerea reflexului de defecatie este recomandata folosirea mijloacelor care stimuleaza motilitatea intestinului gros. Un pahar de apa rece pe namancate impreuna cu o lingurita de miere sau dulceata. Sau o tigara a carei nicotina provoaca peristaltism intestinal. Totodata, pentru evitarea aparitiei constipatiei se mai recomanda preparate din fulgi de ovaz si salate de cruditati.
Retete utile pentru prevenirea constipatiei
Reteta 1: Fulgii de ovaz se prepara astfel. 2 linguri de fulgi de ovaz, lasate sa se imbibe timp de 12 or in doua linguri de apa sau de lapte, se amesteca, dimineata si seara, cu 1-2 mere rase , 1-2 lingurite de miere, 1-2 nuci macinate si o lingura de smantana. Se formeaza o pasta consistenta, care va fi consumata dimineata si seara.
Reteta 2: Salata de cruditati se compune din 1-2 linguri din cate 4-5 tipuri de legume crude, rase sau taiate in felii subtiri (morcovi, varza, gulii, ridichi, ardei, rosii, salata verde). Se adauga masline si putin ulei, sare si zahar. Se consuma o ora inaintea meselor.
In cazul constipatiei, la fel de utile sunt si curele de prune uscate sau samanta de in, puse la inmuiat. In momentul in care suferiti de constipatie este foarte bine se folositi cat mai putine medicamente. Dar numai cu avizul medicului specialist.
Legatura stransa dintre constipatie si hemoroizi
Vom explica nefericita dar atat de stransa legatura dintre constipatie si hemoroizi. Precizam ca inflamatia venelor din interiorul anusului este cauzata si de eforturile de eliminare facute in timpul tranzitului intestinal care se desfasoara cu mare greutate. Mai pe romaneste, incordarile sau scremutul pun o presiune foarte importanta asupra vaselor de sange, care se dilata si se inflameaza. Totodata nu trebuie omise sau uitate situatiile in care incordarea muschilor anali din timpul tranzitului intestinal care se desfasoara cu greutate. Acestea pot provoca intinderea unei parti din rect si iesirea acestuia inafara anusului sau mai direct, prolapsul rectal.
In sfarsit dar nu in ultimul rand, foarte multe dintre persoanele care sufera de constipatie pot dezvolta, in timp, o serie de mici rupturi ale tesutului din jurul zonei anale. Acestea sunt insotite de senzatia de mancarime, durere si sangerare fiind cunoscute sub denumirea de fisuri anale.
O alta afectiune care poate fi cauzata de o perioada lunga de constipatie este si boala diverticulara. Aceasta din urma isi face aparitia dupa o presiune indelungata asupra intestinului. Presiune care va duce, inevitabil, la aparitia unor mici iregularitati in peretii musculari ai intestinului gros.