indigestie este o intoxicatie foarte des intalnita. Cum perioada sarbatorilor de iarna se apropie am zis sa va prezentam o serie de solutii de a scapa de aceasta.
Cu o astfel de afectiune te poti alege fara sa vrei mai ales in astfel de perioade cu mese imbelsugate. Asta ca sa nu mai vorbim de oamenii care sufera de indigestie cronica.
Un prim pas in evitarea unei indigestii este alegerea unor alimente care se afla in termenul de garantie. In caz contrar, aceasta poate aparea cand consumi alimente alterate.
Care sunt simptomele indigestiei
Foarte greu putem gasi pe cineva care sa spuna ca nu a avut macar o data o indigestie. Simptomele sunt foarte usor de depistat. Durerea de stomac, greata, refluxul acidului gastric, balonarea si varsatul sunt principalele semne ale indigestiei.
Daca aceste simptome persista trebuie sa consulti urgent un medic. Pentru ca deja nu mai poate fi vorba de indigestie ci de ceva mult mai grav. Poate fi vorba de o gastrita sau un un ulcer, sau alte afectiuni ale colecistului, ficatului sau pancreasului.
Alimentele care declanseaza o indigestie
Preventia este mai importanta decat tratamentul. Un sfat general valabil care se aplica si in cazul indigestiei. Astfel trebuie stiut ca alimentele greu digerabile trebuie evitate cu atentie si nu numai. Stresul, alcoolul, tutunul si excesul de cafea o pot cauza. Alimentele grase sau picante, carnea grasa si tocata, maioneza, ouale, fasolea si castravetii trebuie consumate moderat sau evitate.
In plus cand servesti masa trebuie sa mananci portii normale. Nu este bine sa te grabesti si trebuie sa mesteci foarte bine fiecare inghititura. Pentru a evita o indigestie nu manca cu minim 3 ore inaintea somnului. In special seara. Oricum este bine sa eviti sa te intinzi in pat imediat dupa masa. Pozitia culcat favorizeaza revarsarea acidului gastric in esofag.
Tratamentul unei indigestii
Tratamentul si dieta care urmeaza dupa o indigestie trebuie urmate cu strictete. Dupa aceasta intoxicatie trebuie sa excluzi alimentele greu digerabile dar si cele care iti fac rau. Ar fi bine se alegi alimente usoare si cat mai putin prelucrate industrial. Sunt indicate legumele fierte, supe putin grase, lactate usor grase, ceaiuri, legume si fructe crude.
In prima zi dupa o indigestie acuta se intrerupe alimentatia si se trece la un regim hidric. Acesta va fi urmat de supe, apoi piureuri de legume si cartofi, carne fiarta, paine alba prajita si compoturi. Alimentele care au dovedit o buna eficienta sunt: cartoful, morcovul, dovleacul, orzul si ovazul incoltit, patrunjelul. Dar si unele condimente stimulatoare (hrean, mustar, usturoi, frunze de dafin) precum si unele fructe (lamai, gutui, piersici).
Ca si medicatie poti utiliza Colebil si / sau Triferment dar si carbune digestiv pe baza de plante. In plus trebuie stiut ca plantele ca mararul, pelinul si gentiana te vor ajuta in revenirea dupa o indigestie. Daca simptomele persista ar fi bine totusi sa mergi la un medic de specialitate pentru un diagnostic.