Doi termeni care la prima vedere nu au nicio legatura, hemoroizii si cafeaua. Insa la o privire mai atenta putem realiza ca intre hemoroizi si cafea exista mai multe aspecte comune. Chiar si tu te poti numara printre cei care consuma aceasta bautura raspandita si delicioasa.
Din pacate, cafeaua poate declansa o serie de afectiuni sau poate dauna in cazul unora asa cum sunt hemoroizii. Este recomandat sa consumam cu moderatie aceasta bautura.
In popor exista o anumita convingere puternica legata de faptul ca un consum excesiv de cofeina cauzeaza aparitia hemoroizilor. Totusi, adevarul este undeva la mijoc. Vom incerca in cele ce urmeaza sa deslusim care este realitatea cand vine vorba de cafea si hemoroizi.
Continut Articol
Ce sunt hemoroizii
Hemoroizii sunt prezenti in mod normal la majoritatea oamenilor, fiind localizati in jurul anusului si a rectului. Modurile de manifestare ale hemoroizilor se numara durerea venelor umflate din canalul anal, inflamatia, senzatia de mancarime si arsura. Excesele alimentare, sedentarismul, constipatia, lipsa igienei locale si sarcina sunt principalele cauze ale aparitiei hemoroizilor. Obezitatea, statul prelungit pe scaun si toaleta, dar si varsta sunt alte cauze frecvente ale acestei afectiuni.
Legatura dintre cafea si hemoroizi
Un raspuns la aceasta necunoscuta este mai complicat decat pare la prima vedere. O legatura directa intre consumul de cafeina si hemoroizi nu a fost inca stabilita. Asa ca daca esti consumator de cafeina nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iei in considerare un numar de aspecte.
Hemoroizii sunt afectati indirect de consumul de cafea
Indirect, la unii dintre cei care consuma cafea poate aparea o legatura cu hemoroizii. Mai precis, consumul de cofeina duce automat la deshidratare dar probabil ca stiti asta deja. Deshidratarea la randul ei poate favoriza aparitia constipatiei. Iar constipatia este una dintre principalele cauze care duce la aparitia hemoroizilor.
Pentru a echilibra sau a contracara aparitia constipatiei este bine sa te hidratezi. Medicii recomanda ca, in paralel cu consumul de cafea, sa bei macar 1-2 pahare de apa. Cafeaua favorizeaza circulatia sanguina ceea ce inseamna ca pacientii cu hemoroizi pot avea sangerari mai mari decat de obicei. Mai ales cand cafeaua se consuma in cantitati mari.
Daca urmezi deja un tratament pentru hemoroizi ar fi bine sa renunti la cafea pentru a asigura succesul indicatiilor medicale.
Alternative si concluzie
Daca esti cafegiu inveterat va fi greu sa renunti la gustul, aroma si obiceiul care iti face diminetile mai usoare. Pentru o tranzitie simpla trebuie sa stii ca exista o serie de alternative la care poti apela.
Poti alege o cafea decofeinizata. Da, nu este acelasi lucru cu una obisnuita! Dar cu siguranta va contine mult mai putine substante daunatoare care iti distrug sistematic organismul. Poti inlocui cafeaua cu ceaiul daca vrei bautura calda.
Pe de alta parte, medicii recomanda renuntarea graduala la cofeina in timpul tratamentului pentru hemoroizi. Tocmai pentru ca organismul sa resimta mai usor aceasta schimbare. Dar tot vor aparea durerile de cap, probleme de concentrare si senzatia de oboseala.
Ca o concluzie este bine sa retii ca obiceiul consumului de cafeina nu duce direct la aparitia sau cronicizarea hemoroizilor. Totusi ar fi bine sa consulti un medic pentru a afla mai multe despre legatura dintre cafea si hemoroizi daca esti in plin tratament al acestei afectiuni.