1.Trebuie să consultați medicul. Hemoroizii sunt ușor de tratat și în general inofensivi. Cu toate acestea, ei pot provoca complicații la anumiți oameni. Dacă întâmpinați complicații asociate cu hemoroizii sau dacă starea dumneavoastră nu se îmbunătățește după aproximativ o săptămână de tratament fără prescripție medicală, consultați imediat un medic.
Sângele din scaun poate indica hemoroizi, dar poate fi și un simptom al unei probleme medicale mai grave. Dacă găsiți sânge în scaun, contactați medicul și programați o întâlnire cât mai curând posibil.
Sângerarea cronică și prelungită cauzată de hemoroizi poate cauza anemie la unii oameni. Anemia este rezultatul unei pierderi de celule roșii din sânge, care limitează capacitatea corpului de a transporta oxigen în celulele voastre. Simptomele anemiei includ slăbiciunea și oboseala cronică.
Dacă fluxul de sânge către un hemoroid este blocat, poate cauza o stare cunoscută sub numele de hemoroizi strangulați. Aceștia sunt extrem de dureroși și pot duce la necroză (moartea țesutului) și la cangrenă.
2. Încercați opțiunile de tratament non-chirurgicale. Există o serie de opțiuni care nu necesită intervenție chirurgicală. Aceste opțiuni sunt, în general, sigure și eficiente, sunt puțin invazive și pot fi, de obicei, efectuate într-un mediu ambulatoriu.
Ligatura cu banda de cauciuc – această procedură minim invazivă utilizează benzi de cauciuc mici pentru a bloca fluxul de sânge către hemoroid. Medicul va plasa aceste benzi în jurul bazei hemoroizilor și în decurs de o săptămână hemoroizii se vor usca și vor cădea.
Scleroterapia injectabilă – această procedură implică o injecție chimică în țesutul inflamat. Rezultă un hemoroid uscat, cu dureri și inflamații reduse. Injectarea provoacă o durere relativ mică, dar poate fi mai puțin eficientă decât ligatura cu banda de cauciuc.
Coagularea – această tehnică folosește fie tratamente cu laser, infraroșu, fie căldură (bipolară). Coagularea are puține efecte secundare, dar are o rată ridicată de recurență comparativ cu ligaturarea.
3. Tratamente chirurgicale. În unele cazuri, hemoroizii pot să nu răspundă la tratamentele neoperatorii. Dacă nu ați avut succes cu alte tratamente sau dacă aveți hemoroizi anormal de mari, medicul vă poate sugera intervenția chirurgicală. Există câteva opțiuni chirurgicale diferite și pot fi efectuate într-un cadru ambulatoriu. Sau pot necesita spitalizare, în funcție de tehnica chirurgicală și severitatea afecțiunii. Procedurile chirurgicale riscă să provoace sângerări prelungite, infecții și scurgeri de scaun, deși efectele adverse pe termen lung sunt foarte rare.
Hemoroidectomia – această procedură presupune excizia maselor hemoroidale și a țesutului din jurul acestora. Hemoroidectomia este cel mai eficient mod de a scăpa de hemoroizii care nu răspund la alte tratamente.
Hemoroidectomia capsată / hemoroidopie – această procedură implică capsarea chirurgicală a hemoroizilor pentru a reduce fluxul sanguin în zona afectată. Această opțiune este considerată a fi mai puțin dureroasă decât o hemoroidectomie, dar deseori are ca rezultat recurența hemoroidală și prolapsul rectal.