Cand vorbim de un regim pentru hemoroizi „Mananca mai multe fibre” si „Stai hidratat” sunt sfaturi intalnite des. Dar ce inseamna asta in viata reala, atunci cand sunteti la magazin sau decideti ce puneti pe farfurie? In randurile ce urmeaza va vom prezenta cel mai bun regim pentru hemoroizi. Afla care sunt cele mai indicate dar si cele mai putin indicate alimente pentru persoanele care au hemoroizi.
In continuare o sa aruncam o privire la alimentele care pot alcatui un regim in cazul tratamentului hemoroizilor. Dar si la modalitatile in care acestea te pot ajuta in aceasta problema dureroasa. Dar nu vom uita sa vorbim si despre alimentele contraindicate in cazul in care aveti hemoroizi.
Alimente bogate in fibre, baza unui regim adecvat! Totusi, nu exagerati….
In cadrul unui regim pentru hemoroizi este bine de stiut ca, de obicei, multe dintre alimentele bogate in fibre au ambele tipuri. Cel mai indicat este sa consumati 25-30 grame sau mai mult de fibre in fiecare zi din ceea ce mananci. In general, veti dori ca aproximativ o treime din acesta sa fie solubila (mai mult cand aveti diaree).
Fibrele solubile sunt esentiale in cadrul unui regim pentru hemoroizi. Acestea se dizolva in apa pentru a forma un fel de pasta sau gel. Ea te va ajuta foarte mult ca scaunul tau sa fie unul moale, bine format si usor de trecut. Suna nemaipomenit aceasta varianta nu-i asa? Pe de alta parte putem vorbi si de fibrele insolubile, pe care rudele tale trecute de prima tinerete le numesc hrana dar care nu se dizolva.
In cadrul unui regim pentru hemoroizi nu trebuie sa exagerati cu prea multe fibre! Pentru ca intr-un timp foarte scurt pentru ca atunci va trebui sa faceti fata gazelor si balonarii. Cel mai bine este ca fibrele sa fie introduse treptat in alimentatia zilnica a unui suferind de hemoroizi. Aveti nevoie, de asemenea, sa beti mai multe lichide pentru a va ajuta organismul sa foloseasca fibra! Cam 8-10 pahare mari de apa in fiecare zi.
Alte alimente care nu trebuie sa lipseasca dintr-un regim pentru hemoroizi
Fasolea, lintea si nucile
O jumatate de ceasca de fasole uscata acopera o treime din obiectivul zilnic de fibre indicat intr-un regim pentru hemoroizi. Acesta va avea intre 7 si 10 grame de fibre in functie de varietatea pe care o alegeti. Aproximativ 20 de migdale sau miezi de pecan au aproximativ 3 grame de fibre. In loc sa utilizati doar carnea in ciorbe si supe, adaugati sau inlocuiti fasolea. Puteti folosi si fasole si nuci in salate. In cadrul unui regim pentru hemoroizi, incercati retetele din India si Orientul Mijlociu, care adesea necesita fasole, linte si mazare.
Cerealele
Inlocuiti painea alba, pastele si biscuitii pentru versiuni facute cu faina de cereale integrale. Sau hrisca, porumb macinat de pamant si secara pentru a creste cantitatea de fibra insolubila pe care o veti obtine. Ovazul fiert si orzul va vor da si fibre solubile.
In loc de pastai albe simple pentru micul dejun de regim pentru hemoroizi alegeti un pachet de fulgi de ovaz! Cu dublul cantitatii de fibra pentru mai putin de jumatate din cantitatea de calorii. Puteti sa variati si sa mergeti pana acolo incat sa consumati inclusiv popcorn dar fara unt. Nu uitati sa presati tarate de ovaz sau germeni de grau in salate si supe.
Fructe si legume
In cazul unui regim pentru hemoroizi nu este indicat sa renuntati la legume si fructe. Insa, ideal ar fi sa alegeti intotdeauna fructele si legumele care au coaja cat mai subtire. Puteti s-o pastrati atunci cand mancati merele, perele, prunele si cartofii. In aceasta coaja se afla fibrele insolubile, precum si compusii numiti flavonoizi care pot ajuta la controlul hemoragiei cauzata de hemoroizi.
Legumele si fructele care au culori vii – fructele de padure, strugurii, rosiile sau altele care au culoarea verde inchis, cu frunze – sunt in general bogate in flavonoide. Cu cat mai proaspete, cu atat mai bine atunci cand vine vorba de un regim pentru hemoroizi. Incercati sa le pastrati intregi si sa nu le deteriorati coaja sau frunzele pana cand nu e gata masa. Evitati gatitul acestora pana la punctul in care culoarea lor se estompeaza.
O portie de fructe reprezinta echivalentul a cel putin 10% din cantitatea de fibre zilnice! De obicei intre 3 si 4 grame, atat de necesare in cazul in care suferiti de hemoroizi. Dintr-o cana cu verdeata, broccoli, varza de Bruxelles sau mazare verde veti obtine 4-5 grame de fibre.
Iaurt si chefir
Orice sursa naturala de probiotice este recomandata pentru sporirea numarului de bacterii bune din intestine. Acestea reduc constipatia si, implicit, riscul de aparitie a hemoroizilor. O alimentatie antihemoroizi nu poate sa fie lipsita de surse de probiotice care regleaza tranzitul intestinal. Consuma tipuri de iaurt care contin lactobacillus sau bifidus. Ele au aratat o remediere a durerilor cauzate de hemoroizi in anumite studii medicale din Europa.
Regim pentru Hemoroizi , alimente interzise
Alimentele cu fibra mica pot provoca constipatie! Este indicat sa reduceti la maximum consumul acestora mai ales daca doriti sa aveti un regim pentru hemoroizi.
Unele dintre acestea (carne rosie, carne prelucrata ca fierbinti si carbohidrati rafinati), precum si alimente prajite pot provoca inflamatii. Ceea ce poate duce la agravarea hemoroizilor.
Daca hemoroizii dumneavoastra sangereaza sau va creeaza o mancarime acuta este bine sa taiati de pe lista lucrurile care irita intestinul. Acestea sunt alcoolul, cofeina, mancarurile picante, citricele.
In timpul tratamentului hemoroizilor este bine sa monitorizati atent si cantitatea de sare pe care o consumati. Nu in ultimul rand, trebuie stiut faptul ca suplimentele de fier pot provoca constipatie si alte probleme digestive! Sunt total contraindicate in tratamentul hemoroizilor, asa ca discutati cu medicul dumneavoastra specialist inainte de a le lua.
Laxative
Poate parea o idee buna sa iei laxative ca sa ameliorezi durerea cauzata de hemoroizi in combinatie cu constipatia! Insa trebuie sa stii ca majoritatea acestor substante au efect iritant asupra vaselor de sange inflamate. Multe laxative produc scaune moi, care sunt mai acide decat cele normale. Aciditatea in exces irita si mai tare zonele sensibile cu hemoroizi, mai ales in cazul celor interni.
Alcool
Alcoolul deshidrateaza organismul si asta poate duce la constipatie, care agraveaza hemoroizii. Daca esti in mijlocul unei crize dureroase si inflamatorii a hemoroizilor, incearca sa eviti alcoolul! Acesta irita captuseala intestinelor si agraveaza toate simptomele asociate hemoroizilor.
Lactate
Produsele lactate lasa acizi grasi in intestine! Acestea se leaga chimic de depozitele de calciu si formeaza aglomerari care agraveaza tranzitul intestinal lenes si irita intestinele.