Sedentarism – lipsa mișcării și a exercițiilor fizice. Pe scurt cam așa sună definiția unui stil de viață sedentar care duce la multe probleme de sănătate.
Cand viață pe care o duci este lipsită total de mișcare regulată, riscul de îmbolnăvire crește considerabil. În acest caz este recomandat să faci tot posibilul să combați sedentarismul chiar dacă lucrezi într-un birou. Sau ai un job care presupune o perioada de inactivitate îndelungată.
In continuare va prezentăm o serie de afecțiuni grave la care te expui din cauza unui stil de viață sedentar.
Continut Articol
Hemoroizi
Pericolul de a te îmbolnăvi de hemoroizi este foarte crescut pentru persoanele care duc un stil de viață sedentar. Deoarece când stai în poziția șezut perioade îndelungate de timp corpul pune o presiune mare asupra zonei pelviene. Dar și asupra țesutului pereților rectului și anusului. Astfel venele se inflamează și favorizează apariția și dezvoltarea hemoroizilor.
In ciuda disconfortului și a durerii există tratamente medicale, remedii și tratamente naturiste pentru hemoroizi care dau rezultate.
Obezitate
Este clar că persoanele supraponderale sunt leneșe și „lovite” de sedentarism. Sedentarism care combinat cu o dietă alimentară nesănătoasă duc la obezitate.
La rândul ei, obezitatea poate duce la multe pobleme de sănătate pe care le poți preveni extrem de simplu. Renunta la stilul de viață sedentar și apucă-te de exerciții fizice.
Probleme cardiace
Oamenii care au un stil de viață sedentar prezintă un risc crescut de infarct decât cei care au un stil activ. Persoanele care fac exerciții fizice câteva ore pe săptămâna și au o dietă corectă reduc acest risc la jumătate.
Apoi mai sunt și accidentele vasculare. Aceste episoade afectează aproape un milion de oameni anual, conform statisticilor făcute de americani. În contrapartidă, statistică indică faptul că oamenii care fac sport măcar 2-3 ore săptămânal reduc considerabil acest risc. La bărbați riscul unui accident vascular se reduce cu două treimi, iar la femei la jumătate.
Cancer la san și de colon
Statistica indică faptul că persoanele care duc un stil de viață activ au șanse cu 40% mai mari de a se trata cu succes de aceste tipuri de cancer. În schimb, cei „loviți” de sedentarism fac parte dinte oamenii cu risc crescut de apariție al cancerului la san sau de colon.
De ce se întâmplă asta? Pentru că țesutul adipos crește atunci când corpul stă în aceeași poziție mult timp. Astfel, adunarea grăsimii în anumite zone ale corpului facilitează dezvoltarea celulelor canceroase.
Probleme mentale
Sedentarismul este asociat, deseori, cu probleme majore de ordin psihologic. Acestea apar în special la adulții care petrec mai mult de 42 de ore în față calculatorului sau a televizorului. La aceștia riscul este cu 31% mai mare decât la cei care petrec doar zece ore în față unui ecran. Totodată, riscul de a cădea în depresie scade considerabil în cazul persoanelor care au o viață activă și sănătoasă.
Degenerare musculara
Persoanele cu un stil de viață sedentară se vor confruntă, mai devreme sau mai târziu, cu degenerarea musculară. Când mușchii cu funcție locomotorie nu sunt utilizați suficient ei se atrofiază și dezvoltarea este îngreunată. Adulții sedentari pot avea probleme precum căderile neașteptate sau pierderea echilibrului.
Osteoporoza
Osteoporoza este frecvența în rândul persoanelor trecute de prima tinerețe. Însă, din cauza sedentarismului această boală apare la vârste din ce în ce mai mici.
Lipsa de mișcare dăunează grav mușchilor și oaselor. Fără un antrenament necesar și suficient aceștia nu se dezvoltă normal fiind periclitată sănătatea oaselor. Iar apariția osteoporozei devine doar o chestiune de timp.
Mersul pe jos și alergatul stimulează oasele din partea inferioară a corpului ducând la o creștere densă și puternică a acestora.